FCI kennel of black russian terrier iz doliny vetrov
          Русский   English  
питомник русских черных терьеров из долины ветров
  Startsida
  Nyheter
  Om oss
  Standard
  Ras historia
  Artiklar
  Hanar
  Tikar
  Valpar
  Parningar
  Hundtrimm
  Gallery
  Minne
  Gästbok
  Kontakt
  Länkar

Jag hade en dröm i min barndom så som många andra barn - det var att ha en hund, och den drömmen fick jag uppfylld lagom efter när fyllde 20år, det var en lite sen födelsedags pressent kan man säga. Så 1988 åkte jag till den lokala DOSAAF klubben i min hemstad Armavir där jag är född och uppväxt (på den tiden tillhörde alla brukshundklubbar DOSAAF, en speciall organisationen i Sovjetunionen som hette Frivillig Samhället för Stöd av Armén, Flygvapnet och Marinen), där genomförde jag en kurs för nybörjare och där fick jag höra talas om rasen Rysk Svart Terrier. Våran instruktör visade mig en bild som han fick i Moskva när han besökte den största husdjurmarknaden i Sovjetunionen och där han blev mycket imponerad av en svarting-tik som då visades upp av en stolt uppfödare.

Han tog uppfödarens tel.nr med förhoppning att någon i Armavir skulle bli intresserad av en valp efter denna tik. Och denna någon i Armavir det var jag! Jag hade blivit så förälskad i denna hund och ras som jag sett på bilden och detta var innan jag sett dem i verkligheten! Jag åkte till Moskva för att hämta min Eran (fullständigt namn i stamtavla Eran-Kud) och det var en av 13 valpar - 5 hanar och 8 tikar. Jag började träna honom i OKD (den ryska varianten av lydnad med många IPO inslag) och ZKS (rysk vakt träning inklusive spårarbete, bevakning av ett objekt, försvar av ägaren och arbete med figurant). Vi tävlade OKD och ZKS i flera år med bra och utmärkta resultat samt utställningar där Eran vann många av dem till min stora glädje. Han var en stor, kraftig hane (76 cm hög, vägde 60 kg, huvud längd 33 cm och bröst volym 94 cm) med en grov päls och ett väldigt vackert ädelt huvud, en riktig manlig individ.

Det tog flera år efter jag hade köpt Eran som jag insåg med hur mycket jag lyckats med min första hund. Förutom en utmärkt exteriör, stor arbestkapacitet, skönhet med trevlig och stabil mentalitet, Eran präglades en inre ädelhet och sitt unika sinne. Han hade ett rykte och då inte bara bland människor men även bland hundar. Ingen krångel, han var generös mot hundar och människor, samt med starka och blixt-liknande insats i händelse av attack på en kränkare och han blev direkt lugn när händelsen utagerarts.

Naturligtvis blev jag intressted av avel och kynologisk utbildning med större allvar och det parallellt med att jag studerade på Stats Universitetet i Krasnodar på biologiska fakulteten, och när jag hade gått några kurser i den lokala brukshundklubben så ressulterade det i att 1991 blev jag erbjuden att bli tävlings, samordningsansvarig och avelrådgivare för raserna Rysk Svart Terrier och Reiseschnauzer i Armavir Brukshundklub. 1992 utbildade jag mig till exterriör domare och dömde svartingar, samt reisenschnaucer och vissa ryska raser under flera år. Sedan dess har jag varit aktivt involverad i avel, utställningar, brukstävlingar samt alla möjliga typer av verksamheter; i hela mitt liv har jag alltid haft en nära anknytning till Svart terrier.

Jag tog ca 20 valpar till Armavir under 5 år från Moskva, Leningrad (numera Sankt-Peterburg), Vladimir, Rostov-na-Donu, Sverdlovsk (numera Jekaterinburg) och mer än 50 valpar som parningsavgifter från andra städer eftersom Eran parade mer än 40 tikar och min andra hane Floy mer än 20, och många kombinationer var mycket intressanta för vidare avelsarbete. Jag ägde själv 3 hanar från olika linjer - Eran-KUD (f. Gosha-Kri m. LIN-Shelli) från Moskva, HALDEY (o. Laif-Lu m. Loris-Laik) från Sverdlovks, Floy-Markomi (o. Lois-Lozeri m. MARITCA-ARVE-MIREA) från Moskva och 2 tikar Shona-Balagura-Gerhol efter Haldey och Ais-Shell efter Eran som jag behöll som parningsvalpar. och hade på foder.

1996 blev jag vald till verkställande sekreterare i Norr-Caucasican avdelningen av Nationella BRT Club i Ryssland. Ett år senare födde jag min dotter och hade några privata orsaker som resulterade i att jag lämnade båda mina befattningar som sekreterare och rasansvarig. Jag vet inte varför det ännu inte funnit en lämplig efterträdare till de poster jag lämnat. En orsak kanske var nog att finna en som var lika tokig som jag och som lade snudd på all fritid och mycket pengar för denna ras samt att lära sig en hel del stamravlor i hjärtat. Samt det blev svåra ekonomiska tider i Ryssland, i samband med när Sovjetunionen upphörde att exeistera och allting - ekonomin, statsapparaten, de moraliska värderingarna och mänskliga termer började kracha och allt förändrades. Folk föredrog att stödja sina egna familjer och det för att överleva i första hand så hundar med avel och alla möjliga tävlingar flyttades åt sidan så det resulterade i att aveln och uppfödning av Svart terrier i Armavir började sakta ner.

Eran lämnade mig i 1998..... under några timmar ..... så då hade jag bara Floy kvar. Min familje situation förändrades så att jag kunde börja tänka på en ny hund. Många hundar från min uppfödning var nu för gammla och det resulterade i att jag var tvungen att köpa en hund av en annan linje. Jag köpte en jätte fin valp efter bruksmeriterade och väldigt vackra föraldrar Irbis Bert Lasurit och Ya-Vasilisa iz Russkoi Dinastii men förlorade honom när han var 4,5 månad gammal av mycket stark parvovirus mutation som sammanföll med när Floy var akut sjuk med sten i urinblåsa. Jag blev så chockad att jag inte kunde tänka på en ny hund under 3 år. När Floy lämnade mig 2003så kunde jag gå vidare med att börja leta efter en ny svarting. Under den här tiden ville mitt öde anorlunda som blåste i väg mig ända till Sverige och nu bor jag i det här vackra landet med min nya familj och mina nya hundar.

Jag lyckades att få 2 svartingar efter de hundar från min gamla ryska uppfödning och 2 andra svartingar kommer från Sibirien. Våra hundar bor hemma hos oss, de är som våra familjemedlemmar så naturligvis följer de oss överallt. Det har alltid varit så med alla mina svartingar som jag haft.

Vår uppfödning är inriktad i att så mycket som möjligt är att avla fram vackra friska hundar med en stabil och trevlig mentalitet som både passar utställningar, bruks samt ett trevlig sällskap; hundar att träna och leva enkelt med. Jag tävlar inte bruks själv nu, men jag har tillräcklig stor erfarenhet för att kunna se vilka hundar som kan användas i avel för att få fram hundar med ett bra psyke och sund exterriör.