FCI kennel of black russian terrier iz doliny vetrov
          Русский   English  
питомник русских черных терьеров из долины ветров
  Startsida
  Nyheter
  Om mig
  Standard
  Ras historia
  Artiklar
  Hanar
  Tikar
  Valpar
  Min
  uppfödning
  Parningar
  Hundtrimm
  FODER
  Gallery
  Minne
  Gästbok
  Kontakt
  Länkar

Jag kom in i hundvärlden 1988. Brukshundklubben i DOSAAF-systemet i min stad Armavir i södra Ryssland var mitt första «hundhem» och jag är fortfarande medlem där. Vid den tiden under Sovjetunionen tillhörde alla klubbar som ansvarade för bruks- och serviceraser DOSAAF, en speciell rysk organisation - Frivillig Samhället för Stöd av Armén, Flygvapnet och Marinen. Många användbara armékompetenser som disciplin, ordning och ansvar lärde jag mig just där. Mitt engagemang i klubben kombinerade jag med studier på Kuban Statsuniversitet med biologi som huvudämne. 1989 köpte jag min första ”svarting” från Moskva. Året efter erbjöds jag att bli tävlingsansvarig och avelsrådgivare för Riesenschnauzer och Svart terrier (rasen kallades så då) i Armavir Brukshundklubb, vilket jag tackade ja till med stort nöje och entusiasm. 1992 utbildade jag mig till ringsekreterare och exteriördomare, och fick min första exteriördomarauktorisation. Jag började döma hundar på utställningar i Nordkaukasusområdet och blev DOSAAF-instruktör. 1994 avslutade jag mina studier och fick min magisterexamen i biologi. Sedan 1989 har rasen Rysk Svart terrier varit min enda kärlek. Jag tränade och tävlade i olika bruksgrenar, deltog och van en hel del utställningar, var aktiv i avel och andra kynologiska aktiviteter på den tiden.

Några år senare var jag tvungen dra ner på mina hundaktiviteter, liksom se flesta ryska hunduppfödare och hundägare till följd av de svårigheter Ryssland befann sig i på 90-talet. 2001 återupptog jag mina aktiviteter och registrerade min kennel "iz Doliny Vetrov" i RKF (Ryska kennelklubben) som uppstod efter USSR hade kollapsad. Tyvärr var det omöjligt att bekräfta min exteriördomareauktorisation i Rysslands nya RKF i slutet av 90-talet på grund av ekonomiska, politiska och andra förhinder. Under hela den tuffa tiden hade jag mina ”svartingar” bredvid mig och de stöttade mig i alla livssituationer, både stressiga och glada. 2016 kunde jag göra nödvändiga tjänstgöringar och prov för att tre år senare bli auktoriserad exteriördomare inom RKF/FCI.

2003 flyttade jag till Sverige och sedan 2013 bor jag växelvis i Ryssland och Sverige. När jag flyttade till Södertälje hade jag inga hundar med mig, för alla var gamla och hade gått bort. Något senare lyckades jag köpa två ”svartingar” som var avkommor av min gamla ryska uppfödning och t o m hade mina personliga hundar i sina stamtavlor från gamla tiden, vilket visade sig framgångsrikt. De var 2 vackra, iögonfallande och smarta hundar, med en utmärkt exteriör, en unik mentalitet och karisma – två stora personligheter. De blev multichampions, Nochnoy Dozor iz Doliny Vetrov aka Gosha och Novaya Zvezda iz Doliny Vetrov aka Nova, som fullständigt motsvarade min idé om hur den Ryska Svarta terriern ska vara. Nochnoy Dozor har många avkommor av högsta kvalitet, som också blivit champions och vinnare i många olika länder. Gosha blev en enastående avelshane som förde vidare sin exteriör, sin rastyp med mycket balanserad och anpassningsbar mentalitet, sin höga arbetsförmåga och utmärk hälsa till många av sina barn, barnbarn och till och med barnbarnsbarn. De hundar jag har nu är hans avkommor i olika generationer.

Den absoluta prioriteringen i min avel har alltid varit en kombination av en skönhet och funktionellt exteriör, en stabil mentalitet, hälsa, en enkel och hög träningsförmåga. Jag har många vänner bland Rysk Svart terrieruppfödare och ägare över hela världen och jag är alltid öppen för att dela av min erfarenhet och få nya kunskaper och erfarenheter av andra som hjälper mig att hålla mig uppdaterad om rasens utveckling.

Alexandra Goratchek
RKF / FCI domare
Rysk svart terrieruppfödare och groomer
Medlem i Rysk BRT National club