FCI kennel of black russian terrier iz doliny vetrov
          Русский   English  
питомник русских черных терьеров из долины ветров
  Startsida
  Nyheter
  Om mig
  Standard
  Ras historia
  Artiklar
  Hanar
  Tikar
  Valpar
  Min
  uppfödning
  Parningar
  Hundtrimm
  FODER
  Gallery
  Minne
  Gästbok
  Kontakt
  Länkar

Ras historia

Sedan slutet av andra världskriget har antalet brukshundar minskat dramatiskt i Ryssland men behovet av dem har ökat för att ekonomin återhämtades så som kvarnar, fabriker, militära anläggningar. Uthålliga och skarpa brukshundar krävdes för både civila och militära ändamålen, mest för vakt. Av denna anleding fick den Centrala Skolan av Militär Kinology (som ska kallas i texten nedan kennel "Röda Stjärnan") direkt efter kriget en regeringsorder för att förbereda ett bestånd av vakthundar, som skulle användas för att skydda den ekonomiska och strategiska platserna i de olika klimatförhållanden. Tonvikten lades på de raser som uppfyller behoven av militära och Polistjänsterna.


G.P.Medvedev

"I själva verket, med undantag för Schäfer, har vi ingen annan generell bruks ras - skrev vid den tidpunkten chefen för "Röda Stjärnan" General-Major Medvedev - Airdaleterrier, Collie, Boxer, Doberman har visat sig vara undermåliga som militära hundar". Även före kriget genomförde professor Il'in i den Centrala Skolan ett omfattande arbete med avel mellan Laika och Schäfer, men de positiva resultaten uteblev även med den första generationen så arbetet avbröts. Men med den erfarenheten kom professor Il`in till den slutsatsen att det behövdes bred avel av flera raser i olika kombinationer.

För det ändamålet importerades hundar av olika raser som var under denna tid nästan okända i Sovjetunionen: Rottweiler, Reisenschnautzer, Newfoundland, etc. Ett tåg med trofé hundar från Tyskland ankom till byn Veshnyaki i Moskva regionen 1949 där "Röda Stjärnan" lokaliserades på den där tiden men systematisk uppfödningen av importerade raser var praktiskt taget omöjligt eftersom de presenterades i huvudsak av en enda hund från rasen. Så det arbete som utfördes vid den tidpunkten kan beskrivas som spontan och med ett enda mål - att inte ta fram en ny ras, utan att avla fram stora opretentiöst, uthålliga och skadliga vakthundar; man hade ingen idea om hur hundar av de olika korsningar ska se ut och vilka raser exact som skulle användas.

Experiment i kenneln har inte alltid varit med stora framgångar men personalen slutade aldrig i sitt sökande. Även om många raser inte sker utan erkännande och spridning, till exempel, brudastaya hund - korsning av Rysk Gontjaja och Airedaleterrier som avnädes i Svart terrier avel också, Moskva retriver - ett försök att kombinera storlek och kraft Grand dane med tjock päls och arbets kvaliteter av Schäfer, Moskva dykare - blandning av Kaukasis ovcharka, Newfoundland och Schäfer, avelsarbete inom vissa riktningar väckt framgång. Exempel på detta - "Svarta Pärlan i Ryssland" - Rusk Svart Terrier.

Men vi ska inte gå händelserna i förväg...

Så specialister i "Röda Stjärnan" under ledning av General-Major Medvedev och professor av biologi Il`in började arbeta. De började med många korsningar av olika raser. Som resultat noterade de att en Riesen-hane som hette Roy och som är erkänd idag som grund hund för svartingar, i korsningar med tikar av olika raser (Rottweiler, Airdaleterrier, Syd-Ryska Ovcharka, Newfonundland etc.)


En ledare med en svarting från "Röd Stjärna"


En glad svartings ägare fick priset av
General-Major Medvedev vid en utställning i Moskva

lämnade alltid i sin avkommor stora svarta hundar med grov päls och längre hår på huvud och ben. Medvedev märkte detta och beslutade att fortsätta arbeta i denna riktning. Nu kan vi säga att det var den första rätta stegen i ett långt och mödosamt arbete som fortsätter ännu i dag.

I dag är nästan omöjligt att exakt räkna alla de raser som finns i blodet hos svartingar. Mer än 100 hundar av 17 olika raser användes under framtagandet av Svart terrier. Om man tar up gamla stamtavlor på Svarta terrier, kan man finna företrädare för helt oväntade raser - Rysk-europeisk och Väst-Siberian laika, Syd-rysk ovcharka korsad med Stor vit pudel och etc. Hundar i dag är redan klara av dessa oavsiktliga blod och avkommor av dessa raser har utgallrats efter utvärderingar av utställningsresultater och arbetatsförmågor. Det är naturligt att Svarta Terrier av dem första generationenerna var mycket olika i typer och det var omöjligt att kalla dem "en ras".

Det är fortfarande ansett att historien om rasen har många "vita fläckar", som avsiktligt eller oavsiktligt, frivilligt eller ofrivilligt inte nämns under lång tid. En av dem, som sagt, var anvädning i avel de blandras hundar av ovannämnda raser. Den andra är användning "vad är tillgängligt" material som ofta inte motsvarade de avels parametrar av arbetande hundar. Till exempel, reisen Roy hade tångbett, reisen Ditter f. Drahenshljuht som användes i avel i 70-talet, hade en testikel. Vid den tidpunkten praktiskt taget allt, som fanns, användes i avel; även hundar med fel bett, ofullständiga tandstatus och saknad testikel eller hundar av en annan färg än svart. Och det var därför under lång tid det fanns ett stor dental problem i rasen. Felet kom i från början och den andra anledningen till att det var olika huvudtyper som ingick i rötterna av rasen.

Men inget kunde göras åt deta, eftersom landet behövde inte bara perfekta i exterriör men arbetande hundar. Senare blev sträng utgallrning möjligt och ättlingar till dessa hundar har tagits bort från avelsprogramm. Men även nu, till och från, får uppfödare av Svart terrier hundar med färger som är ovanliga för rasen: black-and-tan, röd, blå, svart och silver. Den mest försåtliga fargen är blå som visar sig när hundar fyller 1-1,5 år.

Beståndet av första och andra generationen visades i 1955 vid Sovjetunionens Nationella Jordbruks Mässan, där kennel "Röda Stjärnan" hade en paviljong, och varje år från vår till höst, alla intresserade kunde se hundar av olika raser, inklusive de nya samt lära sig om egenskaperna av varje ras hos de kinologiska specialister . För ras-gruppen "Svart Terrier" fick kennel specialister en guldmedalj, som på den tiden ansågs vara en mycket ärofull och prestigefylldt och kenneln fick ett speciellt diplom.

I 50-talet hade kennel "Röda Stjärnan" ett nära samarbete med de ryska brukshundklubbarna som tillhörde DOSAAF - en organisationen i Sovjetunionen som kallades Frivilliga Samhället för att stödja Armén, Flygvapnet och Marinen. Klubbar levererade vuxna hundar till arbetet i "Röda Stjärnan" och kenneln, i sin tur, på begäran av klubbarna sålde valpar för en symbolisk summa till erfarna civila hund förare. Onödigt att säga att det var mycket prestigfyllt att få en hund från "Röda Stjärnan".

Så redan 1955-56 dök första Black Terries upp i Moskva-stad och Moskva-regional brukshundklubbar samt i klubbar i Sverdlovsk (Ural region) och Leningrad. Dessa klubbar började bedriva avel på Svart Terrier tillsammans med Moskva.


AIDINA


DEL-VITOSHA


DZOYA

Året 1955 presenterades 43 svarta terrier på den Nationella utställningen av bruks- och sporthundar i Moskva. Ras-gruppen "Svart terrier" fick erkännande som mycket lovande och fick mycket uppmärksamhet av många fanciers som inte var bekanta med den tidigare. Detta var början på den långa vinnande resa för rasen i Sovjetunionen. Avel och förbättringar av Svart terrier börjat inte bara i Moskva utan även i Ural, Volga region och norra delen av landet. Många klubbar hade gjort betydande influenser på inriktningen av urval, förändring i anatomi, typ och längd av pälsen i Svart terrier.


AHILL


DAN-ZHAN

1958 publicerades första Standard på ras-gruppen "Svart terrier" i boken "Handbok för utbildning och användning av militära hundar". Det gjorde att spesialister började arbeta mot ett enande av beståndet. Kinologer från "Röda Stjärnan" Mazover och Sheinin visade vägen för utbildning av rasens specislister och arbete med ras-gruppen så den blev mer målinriktad och strikt.


A.P.Mazover

Men ändå måste det betonas att avelstrategi och riktningar i "Röda Stjärnan" skiljde sig av avelstrategi i ryska brukshundklubbar. "Röda Stjärnan" stog för mer skarpa och hårda hundar och att arbetande Svart terrier inte behöver lång päls som krävs klippning och kammning, eftersom det skapar definitivt svårigheter i hantering av kennel hundar - att hålla lång päls i ordnade former är ganska arbetskrävande, kräver mycket tid och ansträngning. Fortsättningsvis med detta att det fanns många svartingar från början som var aggressiva och jätte skarpa inte bara till främmande men även till kennels personal och sina ledare; det gick inte att ha nära kontakt med de och vissa hundar behövde få ett särskilt mycket stränga behandling i arbetet. Det var inte möjligt att vårda dem ordentligt och det var en av anledningarna till att "Röda Stjärnan" ville behålla denna korthåriga och släta typ. Vissa hundar från kenneln levde som familj-hundar med civila hund ledare och accepterade bara en person som befälhavare i en familj och de ignorerade övriga medlemmar eller blev aggressiva mot; i detta fall gavs de hundarna tillbaka till "Röda Stjärnan" och kenneln försatte avelsarbete i egna linjer med de skarpa hundar. Det är därför civila svarting ägare gick den andra vägen; de stog inte bara för arbetsförmåga men också för skönhet, mer socialt mentalitet och beteende i rasen. Det bör dock noteras att under den tiden krävde ryska brukshundklubbar inte bara bra och utmärkt exteriör utan Lydnad och Skydd dressyr var obligatorisk att få använda hundar i avel.

Idag kommer korthåriga och släta svatringar väldigt sällan och om de förekommer i kullar får de utgallras. Men "Röda Stjärnan" har inte övergivit idén att utveckla dessa två typer som olika sorter i rasen (precis som det är långa, släta och strävhåriga tax), samt arbete med färgade hundar (black-and-tan och silver färg) men det verkar så om det ska hända kommer det att ta mycket lång tid.

På början av 1970-talet skapades i Leningrad den förtsa klippningen för rasen och den finns kvar idag med mer eller mindre ändringar.

I slutet av 1970-talet över 800 kullar av Svat terrier hade fötts upp och totala antalet valpar som överensstämde med Standarden var över 4000. Men officiellt kallades rasen inte en ras utan bara en ras-grupp. Ungefär samma tid första svartigar från Leningrad, Viborg och Estland, som ingick i Sovjetunuion tidigare, kom till Finland och spreds över Europa extremt snabbt trots att det inte fanns någon Standard för denna ras. Finska Kinologiska tidningar publicerade artiklar som beskrev rasen konfirmation och arbetskvalitet.


V.P.Sheinin

De som uttryckligen nämnades var den misstämksamhet mot främmande, vaksamhet och samtidigt en avspänd och balanserat temperament i dessa hundar. Apropå det, finska kinologer var de första som kallade Black Terriers "Svatra Ryska Pärla". Strax "russian exotic" åtnjöt stor popularitet i Tyskland, Polen, Holland, som började egna uppfödningar av Svart terrier. Polska kinologer blev intresserade av rasen till den punkt att de försökte skapa sina egna svartingar med hjälp av renrasiga Riesenschnauzer, Airdaleterrier, Rottweiler och Newfoundland som grund. Men naturligtvis gick de inte att lyckas för ovan nämnda anledningar, som de polska specialister förmodligen inte misstänkt; dessutom att man inte kan få samma flod två gånger...

De första ryska standarden för rasen godkändes den 13 maj 1981 av Sovijeunions Jordbruksverket. Samtidigt kom första svartingar till USA men de kunde inte visas och föddes upp där för anledning att det inte fanns Standard för denna ras på engelska - varken i FCI eller i AKC. Genom mycket slingrande sätt (genom ryska Ambassad i Schweiz och med hjälp av vissa diplomater från andra länder) hade amerikanerna fått ryska texten och skickade med hjälp av AKC till FCI. Ryssland (som då var Sovjetunionen) var inte medlem i FCI och det är varför inte kunde ansöka för en ny ras. År 1984 vid den internationella församlingen i Mexiko den nya rasen Svart Terrier (som kallas Rysk Svart Terrier i Ryssland) erkänts av Fеderation Cynologique Internationale.

Rasen utvecklats, förändrats i Ryssland och under 1997 en ny Standard godkändes av Ryska Kynologoska Federationen - RKF.Skillnaden mellan FCI Standard och den ryska Standarden är olika mankhöjd, pälstyp och obligatorisk klippning för lämplig form.

Under många år användes Svart terrier som bruks och vakthundar - mycket effektiv och tillförlitlig ras. Rasen har kombinerat de bästa egenskaperna hos sina förfäder: energi och agiliuty av Riesenschnauzer, klokhet och munterhet i Airdaleterrier, styrka och mod av Rottweiler, ett sund och balanserat temperament av Newfoundland. Förutom att blandras förfäder gav svartingar deras exellenta hälsa, uthållighet och ett otroligt intellekt.

Idag kan Svart terrier leva som en sällskap och familje hund men man kan inte ta bort vakt och bevakning egenskap från rasen; hundar har en stark skydd instinkt och är ganska misstänksamma eller likgiltiga mot främmande och snabba i att skydda sin ägare. Rasen var mycket oberoende i sitt sinne och ganska envis från början men tack vare fanciers urval har rasen blivit mer lojal, lugnare och trevligare i vanligt liv. Skillnaden mot andra bruksraser är att svartingen tänker till innan den reagerar. Svarta terrier är en av de mest strålande sidor i ryska kinology historia. Av de här egenskaperna liksom för den fantastiska skönhet och charm har rasen en annat namn liksom - "Svarta Ryska Pärlan".